Djeca i dalje bez prava na liječenje

Dunović za Bljesak.info: U BiH se rijetko čuje glas građana

Dok ne dođe do izmjene Zakona ili odluke ustavnog suda, djeca bez zdravstvenog osiguranja u slučaju da im zatreba pomoć liječnika, mogu se osloniti ili na snalažljivost roditelja, ili na doktorsku etiku.
Sci-Tech / Obrazovanje | 16. 01. 2018. u 10:19 A.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošlo je više od tri mjeseca otkako je potpredsjednik Federacije Milan Dunović Ustavnom sudu Federacije BiH uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti te zahtjev za privremenu mjeru na Zakon o zdravstvenom osiguranju Federacije Bosne i Hercegovine.

Odgovora Ustavnog suda još uvijek nema.

''I dalje sam mišljenja da je jedini vid borbe sa neosjetljivim političkim elitama Zahtjev za ocjenu ustavnosti. Ne događa se u BiH, kao u normalnim demokratskim društvima, da se čuje glas građana, glas obespravljenih, pa pokušavam to ispraviti na ovakav način. Ustavni sud Federacije BiH ima svoju dinamiku rada, i za sada nemam nikakve informacije o tome jesu li ili će uskoro razmatrati prvo Zahtjev za privremenu mjeru, a onda i Zahtjev za ocjenu ustavnosti samog Zakona'', rekao je Dunović za Bljesak.info.

Podsjetimo, ovaj Zakon je završio na Ustavnom sudu jer se dijelom ovog zakona osporavaju prava na liječenje u Federaciji BiH onoj djeci koja nisu, iz bilo kojeg razloga, u mogućnosti da pohađaju osnovnu školu.

Izmjenom Zakona koja je na snazi od 2008. godine, dovedena u pitanje prava djece na liječenje. z Federalnog ministarstva zdravstva ranije su za medije rekli da je zakon donesen prije 20 godina uz izmjene iz 2008. i 2011. predvidio da sva djeca idu u osnovnu školu. Zato su ova djeca izvan zakona, a nužnosti promjena kompletnog zakona i sami su svjesni. 

Dunović je u ranijem razgovoru za Bljesak.info rekao kako su po njegovom mišljenju najčešći razlozi nepohađanja osnovne škole  zdravstveni problemi, pa je time još više zabrinjavajuća činjenica da takva djeca gube pravo na liječenje - kao elemantarno ljudsko pravo.

Tada je istaknuo da nažalost, točna evidencija o broju neosigurane djece ne postoji. Županije, a ni Federacija, ne vode računa o ovoj kategoriji stanovništva, pa postoje evidencije pojedinih udruga i nevladinih organizacija.

Ranije su i ombudsmani upozoravali na ovaj problemm, ističući da svako dijete u BiH, bez obzira na status roditelja, mora uživati pravo na zdravstvenu zaštitu.

BiH je potpisnica Konvencije o pravima djeteta u kojoj je, između ostalog, navedeno da "države-potpisnice priznaju pravo djeteta da uživa najviši standard zdravlja koji je moguće dostići, i da ima pristup institucijama za liječenje i zdravstvenu rehabilitaciju'', no sudeći po zakonu, u BiH su federalni i županijski zakoni jači i od međunarodnih akata i od ustava, pa se prava djeteta krše samim zakonom.
Kopirati
Drag cursor here to close